Produkty spożywcze mają wiele zastosowań – poniżej przedstawiam 4 najczęściej wykorzystywane peelingi domowej roboty!
Kawa mielona parzona+ cukier/sól + oliwa z oliwek/olej kokosowy
Kawa mielona parzona delikatnie peelinguje skórę, działa antycellulitowo i stymulująco. Poprawia jędrność i kolor skóry.
Jeżeli chcemy mieć działanie nawilżające lepiej sprawdzi się gruboziarnisty cukier.
Jeżeli mamy tendencję do rogowacenia okołomieszkowego lepsza będzie gruboziarnista sól.
Oliwę lub olej dajemy aby lepiej i łatwiej rozprowadzić maskę oraz po to, aby skóra tuż po peelingu była doskonale nawilżona.
W celu mocniejszego działania antycellulitowego można dodać do peelingu cynamon.
Cynamon działa rozgrzewająco i pobudzająco na skórę, jednak nie jest polecany dla osób, które mają problemy ze skórą naczyniową.
Płatki owsiane + jogurt + miód
Idealne do wrażliwej i zmęczonej skóry. Płatki owsiane są delikatnie peelingujące a miód jest mocno nawilżający. W połączeniu z jogurtem odżywiają i łagodzą skórę. Peeling idealnie nadaje się do delikatnego masażu po depilacji. Regularne peelingi skóry zapobiegają wrastaniu włosków.
Zmielone orzechy + olej kokosowy + kilka kropel olejku cytrynowego
Olejek pobudza skórę, regeneruję i odżywia ją. Mocno zmielone orzechy są dobrą alternatywą dla osób, które mają wrażliwą skórę.
Jeżeli chcemy wzbogacić peeling o działanie antycellulitowe można dodać np. cynamon, kawę, cukier, olejek cytrusowy lub miętowy.
Sól/ cukier + żel pod prysznic
Najszybszy domowy peeling.
Do dowolnego żelu pod prysznic dodaj:
– jeżeli jesteś po aktywności fizycznej i szybko chcesz zregenerować organizm wybierz sól. Poprawia krążenie krwi i jest mocniej ścierna niż cukier.
– jeżeli zależy Ci na delikatnym wygładzeniu i mocnym nawilżeniu skóry postaw na cukier. Cukier delikatnie natłuści skórę i przywróci jej zdrowy wygląd.
Pamiętajcie, aby nie przechowywać tych produktów zbyt długo – szybko pleśnieją!